Puolet suomalaisesta lampaanvillasta päätyy roskiin, samalla kun Suomeen tuodaan villaa ulkomailta. Miksi?
Syynä on tuottajahinnan alhaisuus. Lampurille maksettava korvaus on niin pieni, ettei sillä kateta aina edes keritsemisen kuluja. Lisää kuluja aiheuttavat lajittelu, puhdistus ja kuljetus. Siksi lihantuotantoon keskittyvän lampurin onkin usein edullisempaa heittää raakavilla pois.
Tuottajahinnan osuus kokonaiskustannuksesta on kuitenkin niin pieni, että vaikka tuottajat saisivatkin villasta tuplahinnan, se ei tekisi esimerkiksi suomalaisesta villalangasta kuluttajalle juurikaan kalliimpaa.
Kotimaisen lampaanvillan hukkaan heittäminen harmittaa kaikkia osapuolia, joten villantuotannossa mietitäänkin nyt aktiivisesti ratkaisuja ongelmaan.
Aiheesta kirjoitti: https://yle.fi/uutiset/3-10588584