Kaksi kiertotalouden tärkeää termiä, upcycling ja downcycling

Ovatko kiertotalouteen läheisesti liittyvät käsitteet upcycling ja downcycling sinulle vielä tuttuja? Jos eivät, niin pian ovat!

Upcycling viittaa aiemmin tarpeettomaksi käyneen materiaalin muuntamiseen käyttökelpoisempaan muotoon. Onko sinulla esimerkiksi kaapissa rikkinäisiä t-paitoja? Tai onko ompeluharrastuksen myötä materiaalia jäänyt ylimääräiseksi? Nämä molemmat ovat erinomaista raaka-ainetta uusille vaatteille. Aiempaa materiaalia hyödynnettäessä lopputulos on kiinni vain mielikuvituksesta.

Downcycling on puolestaan upcyclingin vastakohta, ja sillä tarkoitetaan arvokkaiden materiaalien muuntamista vähemmän arvokkaiksi. Näin alkuperäisen materiaalin hyödynnettävyys paranee. Vaikkapa paidan muuttaminen langaksi on mahdollista. Lanka taas mahdollistaa vaikka millaisten uusien vaateluomusten tekemisen!

Näillä alkuun ehkä haastavankin kuuloisilla käsitteillä on paljonkin yhteistä. Niihin sisältyviä periaatteita noudattamalla säästät luontoa ja myös vähennät säilytystilan tarvetta. Ota siis sinäkin haasteeksi vaatekaapin tai vaikkapa ullakon läpikäynti, josta saattaa löytyä vaikka mitä kiinnostavaa seuraavien asujesi pohjaksi!

 

Lue lisää ideoita: https://www.weecos.com/fi/blog/mita-upcycling-ja-downcycling-tarkoittavat

 

Kuva: Unsplash

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google

Tilaa uutiskirjeemme!