Käyttöiän vaikutus ilmastopäästöihin

Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset -selvitys arvioi ensimmäistä kertaa suomalaisen tekstiili- ja muotialan tuotannon sekä kaikkien Suomeen tuotujen tekstiilien ja vaatteiden aiheuttamat päästöt yhteenlaskettuna. 

Koko suomalaisen tekstiili- ja muotialan hiilijalanjälki on noin 1 689 000 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (tCO2e). Tämä vastaa 305 kiloa jokaista suomalaista kohden, mikä tarkoittaa noin kolmea prosenttia keskivertosuomalaisen kokonaishiilijalanjäljestä.

Selvityksen mukaan jopa 96,5% ilmastovaikutuksista syntyy Suomen rajojen ulkopuolella ja lähes 90% aiheutuu tuotannosta. Tämän takia erityisesti materiaalivalinnoilla on suuri rooli päästöjen vähentämisessä. Tässä Suomella voisi olla merkittävä rooli globaalisti, sillä Suomesta löytyy monia bio- ja kierrätyspohjaisia raaka-aineita käyttäviä tekstiilikuitujen valmistajia.

Materiaalien jälkeen seuraavaksi suurin päästölähde on tekstiilien käyttövaihe, jonka osuus on noin 9% kaikista alan epäsuorista päästöistä. Käyttövaiheessa on myös päästöjen vähentämisen kannalta suuri potentiaali – jos tuotteiden käyttöikä saataisiin tuplattua, päästöt vähenisivät noin 46%.

 

Lue lisää selvityksestä:
https://www.sttinfo.fi/tiedote/noin-puolet-suomalaisen-tekstiili–ja-muotialan-ilmastopaastoista-voitaisiin-valttaa-tuplaamalla-tuotteiden-kayttoika?publisherId=29646195&releaseId=69927235

 

Kuva: Unsplash

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google

Tilaa uutiskirjeemme!