Uusia luonnokuituja kehitetään Suomessa jatkuvasti

Spinnova: Puukuitu
Spinnova Oy käynnistää ensi vuonna Jyväskylässä koelaitoksen, jossa tuotetaan uutta kuitua Spinnovan asiakkaiden testattavaksi.
Spinnovan uuden puukuidun raaka-aineena käytetään sellumassaa, joka hienonnetaan mekaanisesti mikrofibrilloiduksi selluloosaksi (MFC). Prosessissa ei käytettä haitallisia kemikaaleja eikä liuotusta.
Yrityksen puukuitu on lämmöneristyskyvyltään villaa vastaava. Kuidun lujuus ja elastisuus muistuttavat puuvillaa. Valmistajan mukaan prosessi on energiapihi ja siinä käytetään 99% vähemmän vettä kuin esimerkiksi puuvillakuidun tuotannossa.

Aalto-yliopisto: Ioncell-F
Aalto-yliopistossa kehitetylle Ioncell-F-kuidulle kaavaillaan koelaitosta, joka käynnistyisi vuonna 2020.
Ioncell-F-kuidun valmistusprosessissa käytetään ionisia liuottimia, jotka saadaan kerättyä prosessista talteen ja uudelleen kiertoon. Se on näin ollen ympäristöystävällisempi kuin esimerkiksi viskoosin tuotantoprosessi.
Kuidun raaka-aineena voidaan käyttää selluloosaa sekä selluloosapohjaisia kierrätysmateriaaleja, kuten esimerkiksi kierrätyspuuvillaa tai pahvia. Ioncell-F -kuidut ovat pehmeitä ja tunnultaan puuvillan tyyppisiä. Kuitujen märkälujuusarvot ovat tavanomaiseen viskoosiin verrattuna merkittävästi paremmat.
Rouva Jenni Haukion päällä nähtiin 6.12.2018 linnanjuhlissa Ioncelista valmistettu iltapuku.

Tampereen teknillinen yliopisto: Biocelsol
Kehitysvaiheessa on myös Tampereen teknillisessä yliopistossa kehitetty Biocelsol-kuitu. Biocelsol valmistetaan viskoosiprosessilla, mutta ympäristöystävällisemmin, sillä teknologia ei vaadi ympäristölle haitallisen rikkihiilen käyttöä.
Biocelsol-kuidun raaka-aine on entsyymikäsitelty puusellu. Valmis kuitu on ominaisuuksiltaan viskoosin kaltainen. Kuidun kosteudenimukyky on puuvillaan tai viskoosiin verrattuna huomattavasti parempi.

Metsäteollisuus käynnistää kuitutuotantoa
Uusien kuitujen lisäksi suomalainen Metsä Spring rakentaa japanilaisen Itochu Corporationin kanssa tekstiilikuituvalmistuksen koetehdasta Äänekoskelle. Tehtaan tuotantovaiheen arvioidaan käynnistyvän vuoden 2019 lopulla.
Stora Enson Enocell-sellutehdas puolestaan valmistaa jo liukosellua tekstiiliteollisuuden tarpeisiin. Liukosellusta voidaan valmistaa tekstiilikuituja.

Asiasta kirjoitti: https://www.stjm.fi/uutiset/suomessa-kehitetaan-uusia-ekologisia-tekstiilikuituja-tutustu-uusiin-materiaaleihin-joista-kuullaan-viela/

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google

Tilaa uutiskirjeemme!