Kesä on ohi, onneksi. The Guardian paljasti heinäkuussa, että britit aikovat käyttää 2.7 miljardia puntaa yli 50 miljoonaan kesäasuun, joita käyttävät vain kerran. Nämä kesäasut päätyvät kaatopaikalle ja mikä pahinta, usein halpavaatteet ovat vaikeita kierrättää, sillä ne on valmistettu erilaisista tekstiilisekotteista.
Vaatteen matka materiaalista halpavaateketjun henkarille on pitkä ja päästöinen. Vaate tuottaa päästöjä pitkin tuotantoketjua: materiaalien valmistaminen, vaatteen valmistaminen, kuljetus halvasta tuotantomaasta myyntimaihin ja lopulta, parin kerran käyttövaate päätyy kierrättämättä kaatopaikalle.
Vaikkakin halpa hinta houkuttaa montaa ostajaa, tulee kympin kesätopin käyttöhinnasta kallis, jos sitä käytetään vain kerran. Hyvälaatuinen puuvillapaita voi kestää käytössä vuosikausia, jolloin hinta tippuu sentteihin. Tietysti puuvillakaan ei ole täydellinen kestävyytensä kannalta, mutta paljon käytettynä tulee kestävämmäksi kuin kerran käytetty polyesterivaate.
Pelkästään kuluttajaa ei tosin voi syyttää; vaatemerkit tekevät oman osansa. Esimerkiksi brittiläinen vaatemerkki MissGuided houkutteli keväällä sivustollaan asiakkaita ostamaan “1 punnan bikineitä”. Onneksi kestävät kuluttajat torppasivat idean liian halvoista bikineistä ja MissGuided joutui vastuuseen teostaan. Suomessa onkin nostettu nyt esiin liian halpojen vaatteiden ongelmallisuutta. Keskustelua käydään siitä, voiko nahkalaukusta maksaa 200 euroa, mutta kysymyksen pitäisi pikemminkin olla: “Miten maailma kestää halpojen vaatteiden kulutusta?”. Maailman vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä. Jokainen 1 punnan bikini lisää tätä päästökuormaa. Harkituilla vaatehankinnoilla voit keventää hiilijalanjälkeäsi luonnon hyväksi.
Jos ostit tänä kesänä halpisvaatteen, mieti kuinka monta kertaa käytit sitä. Vaate on jo ostettu, joten lievittääksesi vaatteen ympäristökuormitusta, käytä sitä enemmän, pese se kestävin tavoin ja jos päädyt luopumaan siitä, kierrätä se mahdollisimman hyvin. Kaapin pohjalle vaatteen tunkeminen saattaa helpottaa omaatuntoa, mutta ei tee vaatteesta kestävää. Mieti siis ensi kerralla kahdesti, ennen kuin ostat uuden kympin kuteen ja panosta mieluummin vain hieman hintavampiin luonnonvaatteisiin.
Lisää aiheesta:
ttps://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.232969
https://www.turkuenergia.fi/valopilkku/artikkeli/pukeudu-luontoa-ajatellen/