Nokkoskuidun hyödyt ja mahdollisuudet

Perinteisten ja tunnettujen luonnonmateriaalien, kuten pellavan, nahkan ja turkiksen, lisäksi luonnosta löytyy monia hieman tuntemattomampia materiaaleja, joista on mahdollista valmistaa vaatteita ja muita tekstiilejä. Yksi esimerkki on nokkonen. Kyse ei ole kuitenkaan mistään uudesta innovaatiosta, sillä nokkosta käytettiin runsaasti 1800-luvun alkuun asti, kunnes erittäin edullinen puuvilla syrjäytti nokkosen markkinoilta. Nyt nokkonen on kuitenkin kokenut uuden tulemisen, ja esimerkiksi Knokkon Textiles Company Oy valmistaa nokkosen ja hampun kuiduista tekstiilejä.

Nokkosessa on paljon hyötyjä ja mahdollisuuksia, kuten:

  • Nokkosta on mahdollista peltoviljellä, eli se kasvaa halutussa paikassa siisteissä riveissä ja kuitusato saadaan helposti korjattua kerran vuodessa.
  • Nokkonen on perenna, eli sen juurakot kasvattavat uutta satoa vuosittain. Nokkospelto tuottaa kuitua yli 10 vuoden ajan.
  • Nokkonen kasvaa melkein missä vain. Sillä on pitkät ja vahvat juuret, joiden avulla se kuljettaa vettä ja ravinteita pitkänkin matkan päästä.
  • Nokkonen ei tarvitse keinokastelua, kasvinsuojeluaineita eikä torjunta-aineita.
  • Nokkosen ydinkuidun rakenne on huokoinen, jolloin se on luonnonkuiduista hengittävin.
  • Kuidut on mahdollista irrottaa mekaanisesti, ja kuidutus tehdään teollisessa mittakaavassa.
  • Nokkosen kuitu on pehmeää ja taipuisaa, se värjäytyy helposti ja on iholla miellyttävän tuntuinen.

 

Lue lisää nokkosen hyödyistä ja mahdollisuuksista: https://www.knokkon.fi/nokkoskuidun-hyodyt-ja-mahdollisuudet-tekstiiliteosllisuudelle/

 

Kuva: Knokkon Textiles Company Oy

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google

Tilaa uutiskirjeemme!