Arvokkaat porontaljat jätteeksi

Suomessa teurastetaan vuosittain n. 70 000 – 80 000 poroa. Aikaisemmin lähes kaikki teurastettujen porojen taljat hyödynnettiin jollain tavalla, mutta syksystä 2019 lähtien taljojen kysyntä on pienentynyt. Tänä vuonna korona on vähentänyt kysyntää entisestään, kun turistit eivät ole päässeet Suomeen, eivätkä suomalaiset yritykset ole päässeet markkinoimaan ulkomaille esimerkiksi alan messuille. 

Kysynnän laskiessa myös taljojen hinta on laskenut. Kun aikaisemmin teurastamo maksoi tilalliselle taljasta jopa 20 euroa, eivät he tällä hetkellä maksa taljoista mitään, koska ne eivät kulje teurastamoilta eteenpäin niitä muokkaaviin yrityksiin. Yritysten onneksi poronnahkat ovat sivutuote poronlihan ollessa päätuote, jolloin tilanne ei ole taloudellinen katastrofi.

On kuitenkin tietenkin harmillista, että hyvä luonnonmateriaali päätyy jätteeksi. Poronnahkasta kuitenkin voidaan valmistaa taljojen lisäksi muun muassa kenkiä, vaatteita, käsitöitä ja koristeita.

Tilalliset ovat kuitenkin sopeutuneet tilanteeseen, ja osa on alkanut muokkaamaan taljoja itse asiakkaille myytäväksi suoraan tiloilta. Näin tilallinen saakin taljasta paremman hinnan. Kauppa onkin käynyt kiitettävästi, ja kotimaisten asiakkaiden kasvu on korvannut kansainvälisten asiakkaiden katoa. Tilalliset myyvät porontaljoja myös netissä, jolloin ulkomaisetkin asiakkaat pääsevät kaupoille.

 

Lue lisää aiheesta: https://yle.fi/uutiset/3-11793285

 

Kuva: Unsplash

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google

Tilaa uutiskirjeemme!