Kansallispuvut

Yksi perinteisimmistä suomalaisista luonnonvaatteista on kansallispuku. Kansallispuvut on useimmiten valmistettu aikakaudelle tyypillisistä materiaaleista, eli luonnonmateriaaleista. Puvuissa käytetään muun muassa pellavaa, villaa ja puuvillaa. Ne valmistetaan käsin, ja yksi puku pitää sisällään monia erilaisia käsityötekniikoita.

Kansallispuku sai alkunsa Suomen itsenäisyyspyrkimysten aikana, kun puvuilla haluttiin korostaa suomalaista identiteettiä. Kansallispuvun syntymäpäivä on virallisesti 5.8.1885, jolloin Suomeen vierailulle tullutta Venäjän keisariparia vastassa oli kansanpukuihin pukeutuneita naisia. Tätä pidetään suomalaisen kansallispuvun ensimmäisenä julkisena esiintymisenä.

Suomessa on yli 400 kansallispukumallia, joista runsaat puolet suomenkielisiltä alueilta ja loput suomenruotsalaisilta alueilta. Vaikka uusia kansallispukuja syntyykin edelleen, ei kansallispuvuksi kelpaa mikä tahansa. Jokainen kansallispuku perustuu tutkittuun aineistoon, ja sille pitää löytyä aito esikuva. Kaikki kansallispuvut ovat uudelleen toteutettuja versioita kansan oikeasti käyttämistä juhlapuvuista.

 

Lisää tietoa kansallispuvuista:
https://yle.fi/uutiset/3-9622374
https://www.craftmuseum.fi/palvelut/suomen-kansallispukukeskus

 

Kuva: Isto Janhunen / Yle

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google

Tilaa uutiskirjeemme!