Tekstiilien kierrätys

Tällä hetkellä vain 3-8% käytetyistä tekstiileistä kierrätetään. Loput päätyvät sekajätteeseen ja poltettavaksi, jolloin niistä tehdään energiaa. Tämä ei kuitenkaan ole kovin tehokasta, ja tekstiilejä voitaisiin hyödyntää paremminkin.

Tekstiilijätteen keräyksestä tulee pakollista EU:ssa vuoteen 2025 mennessä. Suomi on kehityksessä etujoukoissa, ja keräysjärjestelmä haluttaisiin käyttöön jo vuonna 2023. Suunnitteilla on esimerkiksi yrityskeskittymä Paimioon, joka sisältäisi käsittelylaitoksen lisäksi yrityksiä, jotka voisivat hyödyntää poistotekstiileistä valmistettuja materiaaleja tuotteidensa raaka-aineina.

Kierrätetyt tekstiilit eivät välttämättä sovellu uusien vaatteiden valmistukseen, vaan tällä hetkellä niistä valmistetaan muun muassa öljynimetysmattoja, parkettilattioiden alusmattoja, autoteollisuuden äänieristeitä ja pehmusteita. Suomessa paljon potentiaalia olisi myös telakkateollisuudessa ja huonekalujen valmistamisessa.

Yksi ongelma tekstiilien kierrätyksessä on se, että vaatteet sisältävät niin monia eri materiaaleja. Kuituja on sekoitettu keskenään, ja lisäksi on nappeja, vetoketjuja ja muita irrallisia osia. Tämän takia puhtaat luonnonmateriaaleista tehdyt vaatteet ovat hyviä valintoja myös kierrättämisen kannalta.

 

Lue aiheesta lisää: https://www.hs.fi/talous/art-2000007629587.html

 

Kuva: Unsplash

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google

Tilaa uutiskirjeemme!