Secondhand turkis – mitä ottaa huomioon?

Secondhand turkisten suosio on nousussa – turkiksen voi saada esimerkiksi perintönä isoäidiltä tai löytää kirpputorilta. Käytettynä saadun tai ostetun turkiksen kanssa on hyvä ottaa huomioon muutama asia:

1. Varmista onko kyseessä tekoturkis vai aito turkis

Helpoin tapa tunnistaa aito turkis on katsoa turkiksen pohjaa. Tekoturkiksissa on usein neulos- tai kangaspohja, kun taas aidoissa turkiksissa on tietysti aito nahkapohja. Aito turkis on usein myös kiiltävämpää kuin tekoturkis, ja harjaantunut nenä tunnistaa aidon turkiksen myös hajusta.

2. Tarkista turkiksen kunto

Jos turkis venyy joustavasti sitä kevyesti venyttäessä, se on hyvässä kunnossa. Mikäli se ei anna yhtään periksi, se on luultavasti säilytetty huonosti ja sen takia kuivunut, sekä menee tulevaisuudessa helpommin rikki. Myös silmin näkee onko karva tallella vaiko kulunut ja paljastanut nahkapohjan. Jos turkis on jo omistuksessa ja sitä haluaa esimerkiksi muodistaa, hyvä keino kunnon testaamiseen on nahan kastelu. Jos nahka kastellessa hajoaa, turkis on mennyt huonoksi, mutta mikäli se pysyy hyvänä, se on säilynyt hyvin ja sopii hyvin muodistamiseen.

3. Muista säilyttää turkis oikein

Turkiksen säilytyksessä tärkein asia on ulkoiluttaa turkista mahdollisimman usein. Mikäli sen käyttö ei ole mahdollista, tuuletus ajaa saman asian. Paras lämpötila turkiksen säilytykseen on 15-18 astetta, eikä turkis tykkää muovisista pukupusseista. Hyvä vaihtoehto onkin viedä turkis säilöön alan liikkeeseen.

 

Lue lisää turkiksen oikeasta säilytyksestä: https://vintage.sagafurs.com/vinkit/

 

Kuva: Unsplash

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google

Tilaa uutiskirjeemme!