Joulu, kulutuksen juhla?

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan keskimääräinen jenkkiperhe kuluttaa lahjoihin jouluna miltei 900 dollaria (noin 800 euroa). Vaihtelu on toki suurta; kun joissain perheissä kulutetaan jouluna helposti useita tuhansia dollareita, jotkin perheet viettävät niin kutsuttua zero waste -joulua. Valitettavasti joulun kulutusjuhla ei pääty jouluaattoon, vaan monet hyödyntävät joulun välipäivien jälkeen alkavia alennusmyyntejä, joissa useiden käyttötavaroiden hinnat on tiputettu järkyttävän alhaisiksi. Stanfordin tutkimuksen mukaan kiitospäivän ja uudenvuoden aaton välisenä aikana syntyy 7 miljoonaa paunaa (noin 3 miljoonaa kiloa) uutta jätettä.

Miten sitten yksi ihminen voi vaikuttaa tähän kulutusjuhlan tuottamaan roskavuoreen? Vinkkimme jouluun ovat:

  1. Osta lahjoja, jotka tiedät vastaanottajan kannalta tarpeellisiksi.
  2. Osta lahjoja, joiden tiedät kestävän aikaa (esimerkiksi villahansikkaat tai nahkatakki ovat varmasti klassisia vaatekappaleita ja aina tarpeellisia).
  3. Älä osta lahjoja pakosta, vaan ajattele että vastaanottaja varmasti arvostaa vaikka vähän myöhemmin annettavaa lahjaa mieluummin kuin epämieluista lahjaa.
  4. Kääri lahjasi kestävämmin: käytä uudelleenkäytettäviä lahjakasseja tai kääri lahjasi vaikka sanomalehteen.
  5. Kerro läheisillesi, mitä haluat lahjaksi ja pyydä, etteivät he osta toiveidesi ulkopuolelta mitään. Kerro, että tämä on sinulle tärkeää.

Paras tapa toimia ekologisesti on se, ettei osta mitään. Kuitenkin, käytettyjen hyvälaatuisten luonnonvaatteiden ostaminen tai elämyslahjojen ostaminen on seuraavaksi paras vaihtoehto.

Hyvää ja kestävää joulua!

Lue lisää aiheesta:

https://lbre.stanford.edu/pssistanford-recycling/frequently-asked-questions/frequently-asked-questions-holiday-waste-prevention

https://www.statista.com/statistics/246963/christmas-spending-in-the-us-during-november/

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google

Tilaa uutiskirjeemme!