Luonnonmateriaalien uudet tuulet

Viime viikolla postasimmekin Insta-tilillämme uudehkosta luonnonmateriaalista, ananasnahasta eli Piñatexista. Piñatex ei kuitenkaan ole ainut uusi luonnonmateriaaleista valmistettava kangas. Listaamme tässä postauksessa mielenkiintoisimmat luonnonmateriaalien uudet tulokkaat.

Piñatex

Ananaksen lehdistä valmistettava Piñatex on yksi mielenkiintoisimmista luonnonmateriaaleista tehtävistä keinonahoista. Piñatex muistuttaa hieman ryppyistä lehmännahkaa ja on kestävää. Piñatexin hyvänä puolena voidaan myös nähdä sitä valmistavan yrityksen panostus sosiaaliseen vastuullisuuteen: yritys tuo tavan saada tuloja normaalisti kovasta kausivaihtelusta kärsivälle ananaksen viljely-alalle. 

Sieninahka

Ehkäpä uusimpia tulokkaita alalla on sieninahka. Tästä uutisoitiin vasta tällä viikolla ja paljastettiin, että VTT kehittää sienestä vaihtoehtoista nahkaa. Myös muualla maailmalla kehitellään samantyyppistä ratkaisua. Esimerkiksi Muskin kehittää aiempien omenan ja ananaksen kuorista tehtävän nahan lisäksi myös sienistä tehtävää nahkaa. “Sienestä valmistetun nahan raaka-aineena voidaan hyödyntää orgaanista jätettä. Sienirihmastot pystyvät tuottamaan nahkamaista materiaalia esimerkiksi ruoantähteistä.” Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä lupaillaan. 

Kalannahka

Kalannahasta laukkuja ja muita asusteita valmistava suomalainen Lovia on ollut paljon otsikoissa. Lovia tarjoaa vaihtoehtoa perinteiselle nahalle. Lovia käyttää materiaaleinaan lohen ja ahvenen nahkoja. Lisäksi se käyttää jo luonnostaan metsästettävien hirvien nahkoja asusteissaan. Vaikka kalannahan käyttäminen asusteissa vaikuttaa futuristiselta, on tämä ikivanha perinne, jota islantilaiset ovat hyödyntäneet vuosisatoja. Useimmiten kalannahat päätyvät roskaksi, mutta Lovia on onnistunut tuomaan palasen hyvää vanhaa tähän päivään tekemällä kiertotalouden kannalta oleellista koko eläimen hyödyntämistä. 

Selluloosapohjaiset materiaalit

Selluloosapohjaisista materiaaleista olemmekin jo kirjoitelleet aiemmin. Muun muassa Spinnova, Lyocell ja The Infinited Fibre ovat selluloosapohjaisia viskoosinkaltaisia luonnonmateriaaleja, joita on helppo valmistaa Suomen metsistä, joissa materiaalia sellua varten riittää.

 

Lue lisää täältä:

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/tiede-tekniikka/artikkeli-1.559672

https://www.loviacollection.com/fi/

https://www.stjm.fi/uutiset/suomessa-kehitetaan-uusia-ekologisia-tekstiilikuituja-tutustu-uusiin-materiaaleihin-joista-kuullaan-viela/

https://www.lifegate.com/people/lifestyle/muskin-leather-mushrooms

https://www.ananas-anam.com/

https://infinitedfiber.com/

https://spinnova.com/

https://ioncell.fi/

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google

Tilaa uutiskirjeemme!